info@centaromega.com

Cena inicijalnog homeopatksog pregleda: 6000din
Cena kontrolnog pregleda: 3600din

Šta je homeopatija?


Homeopatija je prirodna holistička medicina, koja tretira čoveka u celini (um, duh i telo). Ona polazi od toga da su sva stanja poremećenog zdravlja odraz čovekove unutrašnje neravnoteže, odnosno neravnoteže čovekove vitalne sile (vitalna sila ili prana, či energija, to su pojmovi s kojima se moramo upoznati kako bismo zaista razumeli na koji način i na kom nivou homeopatija isceljujuce čoveka). -Osnovni homeopatski princip glasi: ,,Slično se sličnim leči“. Dakle, čovekova energetska matrica koja je u neravnoteži, što se odražava kroz simptome odredjene bolesti koju osoba proživljava, je slična nekoj energetskoj matrici u prirodi.

Homeopata kroz proces uzimanja slučaja klijentu upoznaje se sa kompletnim njegovim stanjem (sa njegovim tegobama koje ima trenutno i koje je imao nekada za života, zatim sa njegovim navikama, emocijama, razmišljanjem, i generalno sa njegovom percepcijom stvarnosti) i na osnovu toga odredjuje konstituciono homeopatsko sredstvo koje je potpuno prirodno i koje leči čoveka na svim nivoima, nežno korak po korak.
Homeopatska sredstva prave se od biljaka, minerala, životinja, od vitamina, alopatskih lekova, hormona, raznih tkiva (u ovom slučaju postoje podgrupe koje se zovu: nozode i sarkode), ili od drugih izvora kao što su magneti, svetlost, boje ili zvuci (tada se zovu imponderabilije). Ono što je važno da razumemo je da su homeopatski lekovi energetski, dakle oni ne sadrže materijalne supstance u sebi. Prave se po principu razredjivanja i potenciranja (energiziranja) od početne supstance iz prirode sa koje se prenosi lekovita informacija na nosač (voda i saharoza). Voda je nosilac lekovite infomracije u homeopatskoj granuli. Da bismo razumeli kako to voda može da nosi lekovitu informaciju nije loše upoznati se sa eksperimentima sa vodom koji je radio čuveni japanski naučnik Masaru Emoto (link za youtube snimak).

Dakle, homeopatija je prirodana, energetska medicina i potpuno je bezbedna i neškodljiva a duboko delujuća. Samim tim je mogu koristiti i trudnice, mala deca, bebe, dajemo je i biljkama i životinjama takodje. -Kako homeopatski lek deluje? U momentu kada se homeopatski lek rastopi pod jezikom, čovekova vitalna sila (energetska matrica) preuzima informaciju lekovite supstance individualno odabrane za čoveka u celini i počinje polako da se harmonizuje i vraća u balans. Samim tim, kako se naša vitalna sila isceljuje i vraća u prirodno stanje harmonije tako se i simptomi povlače. Dakle, homeopatski le je potencijal za samoisceljenje. On pomaže čoveku da se isceli na nivou uzroka bolesti, a uzrok je na najdubljem energetskom nivou i to važi za apsolutno svaku tegobu koju čovek ima, nevezano da li se radi o mentalnoj, emotivnoj ili fizičkoj tegobi.
U homeopatiji ne postoje neizlečive bolesti. Postoje samo osobe koje nisu spremne na promenu koju homeopatski lek donosi, dakle svaka bolest je reverzibilna a u kojoj meri i kojom brzinom će se izlečenje dešavati zavisi od mnogih faktora, poput:
-spremnost klijenta na promene u svom ponašanju, razmišljanju, navikama i percepciji stvarnosti -saradnja izmedju homeopate i klijenta u smislu otvorenosti i uzajamnog dubokog poverenja -odabira samog homeopatskog sredstva od strane homeopate koji treba da dobro poznaje klijenta i da ume da bude dovoljno objektivan i nepristrasan da bi odredio pravo homeopatsko sredstvo. Dešava se da homeopata ne uspe iz prve da pronadje pravo konstituciono homeopatsko sredstvo u moru sredstava (kojih ima preko 10 000 i svakodnevno se otkrivaju novi homeopatski lekovi), ali je važno ne odustati i nastaviti sa lečenjem jer će svako sredstvo odraditi nešto i pomoći osobi da se oseća energičnije i zdravije nego ranije, a i sam homeopatski razgovor je duboko isceljujuć, jer se klijent duboko povezuje sa sobom iznutra i uspeva da dotakne one potisnute delove svog bića, ono što je do tada bilo duboko nesvesno i suprimirano i stvaralo je bolest kroz simptome.

-Šta možemo da očekujemo od homeopatskog lečenja?

Homeopatsko lečenje je nežno, blago ali veoma duboko. Homeopatski lek otklanja blokade naše životne energije i posle njega se uvek osećamo kao da smo se vratili sebi. Pored povlačenja simptoma zbog kojih smo se obratili terapeutu, takodje homeopatsko lečenje utiče kao što smo rekli na naše biće u celini te samim tim bivamo energičniji, spavamo bolje, imamo više volje, radosti i ljubavi prema sebi i svetu oko sebe, dobijamo više samopouzdanja, percepcija stvarnosti nam se menja na bolje, imamo više razumevanja za sebe i sve u svojoj okolini. Lakše i brže se vraćamo u stanje mira i harmonije. Iako je homeopatski lek u stanju da isceli i najdublja moguća psihička i fizička stanja čoveka, čovek ne mora sa isceljivanjem stati onda kada data tegoba koju ima nestane. To što je tegoba nestala, ne znači da treba očekivati savršeno zdravlje do kraja života. Mi smo dinamična bića, stalno smo izloženi stresu i naglim životnim promenama, stoga je danas lakše nego ikada doživeti okidač za bolest, makar to bila i prehlada. U redu je i tada se javiti svom homeopati i ponoviti svoje konstituciono homeopatsko sredstvo. Dakle, homeopatsko konstituciono sredstvo se može s vremena na vreme ponoviti kada nam životna energija padne i kada osetimo da nismo dobro, stoga ne treba čekati manifestaciju ponovnog nekog dubljeg psihičkog ili fizičkog stanja. U tom smislu homeopatija može biti preventiva. Takodje, homeopatija nam u mnogome pomaže da duhovno rastemo i da se razvijamo u svesti, stoga na homeopatiju možemo ići i zbog samospoznaje i rada na sebi, a ne samo zbog odredjenih zdravstvenih tegoba. Homeopatija je put u središte svog bića.

-Nastanak homeopatije: Tvorac homeopatije, koji je bio nemački naučnik, lekar, hemičar i poliglota Samuel Hahnemann (1755-1843), krajem 18. veka utemeljio je na zakonu sličnosti celovitu filozofiju i principe lečenja, nazvavši to homeopatijom. Takvu, Hahnemannovu homeopatiju danas praktikuju stotine hiljada terapeuta širom sveta pod nazivom klasična homeopatija. Kako je Hahnemann došao do genijalnog otkrića i u toku svog životnog i radnog veka oblikovao jednu čitavu nauku?
Radeći kao lekar bio je nezadovoljan rezultatima medicine svoga doba i pošto nije uspeo izlečiti svoju kćerku od difterije, razočaran se povukao iz prakse i bavio se, između ostaloga, prevođenjem medicinske literature. Prevodeći čuveno farmakološko delo, Kulenovu Materiju Mediku, smatrao je glupim objašnjenje da lekovitost kinina potiče od gorkog ukusa leka.
Odlučio je da isproba delovanje kinina na sebi iako je bio potpuno zdrav. Uzimao ga je nekoliko dana u visokim dozama i razvio simptome veoma slične malariji. Video je kako deluje zakon sličnosti. Zaključio je da je kinin efikasan u lečenju malarije zato što može da izazove slične simptome kod zdrave osobe i prema zakonu sličnosti da leči iste simptome kod bolesne osobe.

Nastavio je sa eksperimentima i 1810. izašao u javnost sa svojim najznačajnijim delom “Organon medicinske veštine”, koji je ubrzo preveden na sve važnije evropske jezike, doživeo je šest izdanja, i u njemu je detaljno izneta filozofija, zakoni i principi homeopatije. Iako je od prvog izdanja prošlo skoro 200 godina, Organon i dan danas predstavlja kamen temeljac homeopatske edukacije. Iste godine Hahnemann se istakao lečeći obolele od tifusa nakon Napoleonovih osvajanja i postao predavač na Lajpciškom univerzitetu gde je žestoko napadao tadašnje drastične metode lečenja i nastavio da objavljuje svoja najznačajnija dela.
Tridesetih godina 19. veka Evropom je protutnjala teška epidemija kolere. Stopa smrtnosti bila je preko 55 %. Hahenmann je savetovao upotrebu homeopatskih lekova kao i dezinfekciju i uništavanje zagađenog materijala mnogo pre radova Pasteura i Kocha. Homeopatskim lečenjem smrtnost je bila svedena na 2,4 do 21,1 %. Homeopatija je time zadobila gorljive pristalice među narodom, aristokratijom i jednim manjim delom medicinske profesije. Počele su se otvarati homeopatske bolnice, u engleskom parlamentu odlučeno je da homeopatija postaje paralelan medicinski sistem što je ostalo na snazi i do danas a engleska kraljevska porodica od tada pa do danas ima homeopatu u lekarskom timu.
Za tridesetak godina Hahnemanovi sledbenici proširili su homeopatiju širom zapadne Evrope i Amerike otvarajući bolnice i koledže.

-Homeopatija danas u Srbiji i svetu

Danas je homeopatija prema izeštajima Svetske zdravstvene organizacije druga grana medicine u svetu po broju korisnika, posle kineske tradicionalne medicine koja je na 1. mestu. Klasična medicina je verovali ili ne, tek na 4 mestu. Ispred nje je fitoterapija, na 3. mestu.

Dakle:
   1.kineska tradicionalna medicina (TCM)
   2.homeopatija
   3.fitoterapija
   4.klasična medicina

Homeopatija je zakonom priznata alternativna metoda lečenja i u Srbiji. Nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem u Srbiji dok u mnogim zemljama jeste, poput Švajcarske. O razvoju homeopatije u poslednjih trideset godina govore impresivni statistički podaci. Može se reći da je njena popularnost najveća u Evropi i Aziji, pa tek onda u Americi.Francuska

Prema nedavnim istraživanjima 40 % populacije koristilo je homeopatske preparate, a čak 39 % lekara ih je preporučivalo ili prepisivalo. Homeopatija postoji kao predmet u svim farmaceutskim školama i u četiri veterinarske škole, a najmanje šest škola bavi se školovanjem homeopata. Predsednik Miteran pozivao je javno na više istraživanja u ovoj oblasti. Lečenje homeopatijom refundira se iz fondova zdravstvenog osiguranja u visini od 65 %.

Velika Britanija Prema British Medical Journal 42 % lekara šalje pacijente homeopatama. Prema drugom ispitivanju, 80 % nedavno diplomiranih lekara želi trening iz oblasti homeopatije, akupunkture ili hipnoze. Prema londonskom The Timeshomeopatija je sada najbrže rastuća alternativna terapija u Škotskoj koju je 1990. prihvatalo 40% ispitanika. U Britaniji postoje tri strukovna udruženja. Jedno obuhvata samo lekare i broji oko 1000 članova, drugo obuhvata nelekare i broji preko 2500 članova. Princ Čarls je veliki zagovornik homeopatije, zahvaljujući njemu homepatija se ne smatra alternativnom već komplementarnom medicinskom granom. Od pre par godina homepatija se integriše u zdravstveni sistem zemlje, tako da se npr. u bolnicama mogu naći i homeopate nelekari koji su članovi timova. Postoji i pet homepatskih bolnica kao i bolnice u kojima se nudi čitav niz drugih prirodnih (alternativnih) terapija uključujući i homeopatiju. Lečenje se može refundirati iz zdravstvenog osiguranja, uostalom kao i kod ostalih alternativnih terapija. Vlada finansira istraživanja u oblasti homeopatije.Nemačka

Da li zbog duga prema Hahnemannu ili zbog nemačke preciznosti, homeopatija je u Nemačkoj službeno priznata i zakonski ravnopravna sa klasičnom medicinom, ali ne samo homeopatija već i neke druge alternativne terapije. U potpunosti je uključena u zdravstveni sistem zemlje, dakle koristi se i u bolnicama, troškovi lečenja se refundiraju iz zdravstvenih fondova, država finansira istraživanja. Bivši predsednik Karl Karstens i njegova žena osnovali su fondaciju za istraživanja homeopatije.Indija

Izgleda da se homeopatska filozofija savršeno uklapa u učenje Veda, jer ne verujemo da je samo niska cena homeopatskog lečenja razlog za ogromnu popularnost homeopatije u Indiji. Tamo ima preko 100.000 homeopata, preko 100 koleža, a homeopatija ima najpovoljniji zakonski status, isto kao u Nemačkoj. Država finansira istraživanja, bolnice, specijalizovane klinike. Majka Tereza uključila je homepatiju u svoju misiju i sama otvorila četiri dobrotvorna homeopatska dispanzera u Kalkuti.

Rusija

Rusija poznaje homeopatiju više od 150 godina. Veliki broj i drugih alternativnih terapija odavno je popularan kako kod korisnika tako i u medicinskim obrazovnim institucijama. Predsednik Gorbačov odlikovao je Demjana Popova za popularizaciju homeopatije u Rusiji u kojoj deluje oko 500 homeopata. Država takođe finansira istraživanja.

SAD

Početkom 20. veka homeopatija je bila popularnija u Americi više nego bilo gde u svetu, ali je zahvaljujući naporima Američke Medicinske Asocijacije i farmaceutskim kompanijama svedena na minimum. Kao primer valja navesti da je oko 1900. godine u SAD bilo više od sto homeopatskih bolnica, 22 škole i preko 1000 apoteka, a da je šezdesetih godina bilo manje od 200 homeopata. Amerikanci naravno ne mogu podneti da npr. Indija bude u nečemu bolja od njih, pa se poslednjih tridesetak godina homeopatija razvija neverovatnom brzinom. Prodaja homeopatskih lekova porasla je za 1 000 % u periodu od 1970 – 1980 godine. Prema Vašington Postu broj lekara koji se specijalizuje u homeopatiji udvostručio se između 1980. i 1982. godine. U poslednje dve godine mediji su homeopatiji posvetili više prostora nego u poslednjih 50 godina.

info@centaromega.com

Cena inicijalnog homeopatksog pregleda: 6000din
Cena kontrolnog pregleda: 3600din
Na vrh