Zašto praktikovati yogu?


Poreklo reči yoga potiče od sanskritske reci yuj, što znaci ujediniti, jedinstvo. To u suštini znači da je joga način balansiranja tela, uma i emocija.

Postoje predrasude još i danas da vežbanje yoge podrazumeva da ne jedete meso, ne pušite i hranite se zdravo. Ono što se zaista dešava jeste da praktikujući yogu duži vremenski period to sve nastaje kao prirodna posledica otpuštanja nečega što nam više nije potrebno, a ne nešto što se podrazumeva i nameće. Isto je vezano za odnos yoge i religije. Možete da budete hrišćanin, musliman, jevrejin, budista, hinduista. Ne postoje uslovi koje trebate da ispunite da bi se bavili jogom.

Današnji brz tempo života, stres i nepovezanost čoveka sa prirodom glavni su uzročnici nastanka bolesti. Praktikovanje yoge utiče na celokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, izbacuje nagomilani stres, tenziju i napetost, koji se nakupljaju svakodnevno u nama i puni nas pozitivnom energijom. Yogom razvijamo fleksibilnost, gipkost i opuštenost celog tela ali i um i emocije dovodimo u stanje opuštenosti i balansa. Prednost yoge u odnosu na klasičnu fizičku aktivnost je što ne aktivirate samo telo, nego i umu i emocijama pružate potrebnu aktivnost i opuštanje. Ovo se postiže pomocu fizičkih vežbi, tehnika disanja, tehnika meditacije i relaksacije.Postoje razne grane i sistemi yoge, a izbor zavisi od vaše ličnosti, vaših potreba i načina života. Ako ste puni energije, dinamični, željni intenzivne fizičke aktivnosti, verovatno će vam prijati aštanga yoga ili power yoga. Ovde se uglavnom govori o Hatha Yogi, jednoj od grana yoge. Ako ste se prepoznali u ovom tipu onda je za vas naša Joga sa Nikolom, koju ćemo imati ponedeljkom i sredom u terminu od 20-21h.

Cena mesečne članarine je 2500 dinara.

Ako radite stresan, naporan posao, imate nemiran um, tenziju, gomilu misli, ne možete da razmišljate jasno, onda su za vas meditacija i malo manje aktivan tip yoge. Ako ste se prepoznali u ovom tipu onda je za vas naša Joga sa Dajanom, kombinacija Hatha I flow yoge uz tehnike disanja i reiki, koju ćemo imati utorkom i četvrtkom u terminu od 20-21h.

Cena mesečne članarine je 2500 dinara.

Zovem se Danijela Ćopić Joga sa Danijelom i sertifikovani sam joga instruktor Hatha joge u klasi Dragana Lončara, škola Vidya Yoga i član sam Evropske Joga Alijanse. Časove prilagođavam osobama kojima držim trening, jer svi smo mi različiti i svi imamo različite fizičke sposobnosti, svako ima svoje granice i otpor koje pruža telo i um. Ako smatrate da niste za jogu, to je još veći razlog da je radite. Pustite da dođe do promene. Dođite da produbite svoje granice i osetite radost i energiju koju joga pruža. Svako ko može da diše može da se bavi jogom. Joga je radost!

Cena mesečne članarine je 2500 dinara.

Himalajska škola tradicionalne joge Himalajska joga sa Stašom podučava jogu po drevnim, izvornim učenjima zasnovanim na jednostavnosti i dubini efekta svakog pokreta. Ove godine su mi se konačno otvorili putevi i u martu sam postala sertifikovani instruktor Himalajske škole tradicionalne joge, i dobila prilika da ovo znanje prenesem svima onima koji osećaju da bi ovako nešto i njima odgovaralo. Pored joge za odrasle, držim i jogu za decu.

Cena je 2500 dinara.
Kod nas se yogu još uvek praktikuju i vežbaju uglavnom starosne skupine iznad 30 godina. Naravno da ima i izuzetaka i na sreću sve ih je više, ali to su neke činjenice. Želimo da privučemo i mlađu populaciju da vežbaju yogu i stoga evo nekoliko razloga zašto bi baš neko od vas mlađih koji ovo čita (ili neko od vas ko ima decu ili unuke) trebao/la da razmisli o benefitima koje yoga ima po decu:

Benefiti yoge za decu
Na vrh