Zašto praktikovati yogu?


Poreklo reči yoga potiče od sanskritske reci yuj, što znaci ujediniti, jedinstvo. To u suštini znači da je joga način balansiranja tela, uma i emocija.

Postoje predrasude još i danas da vežbanje yoge podrazumeva da ne jedete meso, ne pušite i hranite se zdravo. Ono što se zaista dešava jeste da praktikujući yogu duži vremenski period to sve nastaje kao prirodna posledica otpuštanja nečega što nam više nije potrebno, a ne nešto što se podrazumeva i nameće. Isto je vezano za odnos yoge i religije. Možete da budete hrišćanin, musliman, jevrejin, budista, hinduista. Ne postoje uslovi koje trebate da ispunite da bi se bavili jogom.

Današnji brz tempo života, stres i nepovezanost čoveka sa prirodom glavni su uzročnici nastanka bolesti. Praktikovanje yoge utiče na celokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, izbacuje nagomilani stres, tenziju i napetost, koji se nakupljaju svakodnevno u nama i puni nas pozitivnom energijom. Yogom razvijamo fleksibilnost, gipkost i opuštenost celog tela ali i um i emocije dovodimo u stanje opuštenosti i balansa. Prednost yoge u odnosu na klasičnu fizičku aktivnost je što ne aktivirate samo telo, nego i umu i emocijama pružate potrebnu aktivnost i opuštanje. Ovo se postiže pomocu fizičkih vežbi, tehnika disanja, tehnika meditacije i relaksacije.Postoje razne grane i sistemi yoge, a izbor zavisi od vaše ličnosti, vaših potreba i načina života. Ako ste puni energije, dinamični, željni intenzivne fizičke aktivnosti, verovatno će vam prijati aštanga yoga ili power yoga. Ovde se uglavnom govori o Hatha Yogi, jednoj od grana yoge. Ako ste se prepoznali u ovom tipu onda je za vas naša Yoga sa Nikolom, koju ćemo imati ponedeljkom i sredom u terminu od 20-21h.

Cena je 2500 dinara.

Ako radite stresan, naporan posao, imate nemiran um, tenziju, gomilu misli, ne možete da razmišljate jasno, onda su za vas meditacija i malo manje aktivan tip yoge. Ako ste se prepoznali u ovom tipu onda je za vas naša Yoga sa Dajanom, kombinacija Hatha I flow yoge uz tehnike disanja i reiki, koju ćemo imati utorkom i četvrtkom u terminu od 20-21h.

Cena je 2500 dinara.Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Nedelja
08:15 - 9:15
Jutarnja joga
sa Dajanom
08:15 - 9:15
Jutarnja joga
sa Dajanom
18:00 - 19:00
Tantra i joga
za žene
20:00 - 21:00
Antistres joga
20:00 - 21:00
Hatha joga i reiki
20:00 - 21:00
Antistres joga
20:00 - 21:00
Hatha joga i reiki

Kod nas se yogu još uvek praktikuju i vežbaju uglavnom starosne skupine iznad 30 godina. Naravno da ima i izuzetaka i na sreću sve ih je više, ali to su neke činjenice. Želimo da privučemo i mlađu populaciju da vežbaju yogu i stoga evo nekoliko razloga zašto bi baš neko od vas mlađih koji ovo čita (ili neko od vas ko ima decu ili unuke) trebao/la da razmisli o benefitima koje yoga ima po decu:

Benefiti yoge za decu
Na vrh